Demenci prijazna točka tudi vse tri naše enote - Brez ovir

Opozorilo!

Mobilna verzija strani še ni na voljo!

Prosimo oglejte si stran na računalniku oz. večjem zaslonu.

Najprej moramo končati DESKTOP verzijo,

nato pa se lotimo izdelave prilagojenih

prikazov za mobilne naprave!

Hvala za razumevanje.

Demenci prijazna točka tudi mi

Demenci prijazna točka
Vir: Združenje Spominčica.

Z velikim veseljem oznanjamo, da bo Zavod Brez ovir postal Demenci prijazna točka. Tri naše zaposlene so namreč s pomočjo Združenja Spominčica pridobile strokovna znanja, potrebna za pomoč osebam z demenco. Enoti v Novem mestu in Mariboru bo odslej zato krasila prepoznavna nalepka s spominčicami, a lahko ustrezno pomoč pridobite v prav vsaki enoti v njenem delovnem času, saj je primerno usposobljeno tudi osebje v Ljubljani.

Ob odprtju nam bo Združenje Spominčica izročilo potrdilo o imenovanju našega zavoda za Demenci prijazno točko, sklenjen bo dogovor o sodelovanju, hkrati pa bo izročena posebna nalepka z oznako. Ta se ob uradnem odprtju tudi nalepi na vidno mesto, in sicer, tako kot bo tudi pri nas, običajno na vhodna vrata. Po odprtju nas Združenje Spominčica uradno vključi v svojo preglednico in zemljevid Demenci prijaznih točk, ki je objavljen na njihovi spletni strani. Uradno odprtje Demenci prijazne točke bo v četrtek, 16. 6., ob 11.00 v poslovni enoti Zavoda Brez ovir v Novem mestu, na Novem trgu 7. Prijazno vabljeni v našo družbo!

Kaj točno je Demenci prijazna točka?

Kot navajajo v Združenju Spominčica, je Demenci prijazna “točka, ki je namenjena osebam z demenco, svojcem in vsem zaposlenim (policisti, trgovci, bančni in poštni uslužbenci, farmacevti, gasilci …) kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti, saj je pomembno, da tudi sosedje prepoznajo osebe z demenco in jim pomagajo. Na Demenci prijazno točko (DPT) se lahko obrnejo po informacije, predvsem pa se seznanijo z načini in postopki usmerjanja oseb z demenco, ki se izgubijo in ne najdejo poti domov.

Zaposleni na točki imajo potrebno znanje in informacije o demenci. Vedo, kakšni so prvi znaki in kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco, kako jim pomagati v primeru, ko se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov. Na DPT osebe z demenco in svojci dobijo informacije glede uporabe različnih storitev v skupnosti (uporaba javnega prevoza, dostop do trgovin, pošte, lekarne, bank, policije, upravne enote …). Svojci lahko tudi poiščejo informacije o tem, kako preživeti dan z bolnikom in kaj vse lahko osebe z demenco še počnejo. Prav tako jim lahko posredujejo informacije, kam po pomoč in podporo (zdravniki specialisti, urejanje dodatka za pomoč in postrežbo, dnevnega varstva, pomoči na domu …)”.

Čeprav je bila prva Demenci prijazna točka ustvarjena šele leta 2017, jih je danes v Sloveniji že več kot 125.000. Z njihovo pomočjo je stigma demence vsak dan manjša. Oglejte si zemljevid vseh.

Mreža Demenci prijaznih točk vključuje organizacije, kot so Urad Varuha človekovih pravic, zdravstvene domovi, policijo, gasilce, lekarne, centre za socialno delo, domove starejših občanov, večgeneracijske centre, medgeneracijske centre, pošte, banke, trgovine, župnišča, knjižnice in muzeje, ipd.

Izguba spomina
Za ljudi z demenco je zelo značilna izguba kratkotrajnega spomina, zaradi česar se lahko tudi izgubljajo ali odtavajo. Vir: Pixabay.

Več o demenci

Splošni znak te bolezni so motnje spomina, a o demenci govorimo takrat, ko prvi znaki postanejo tako pogosti, da motijo posameznikovo vsakdanje življenje. Med prvimi simptomi so poleg postopne izgube spomina, še posebej kratkoročnega, tudi težave pri govoru, osebnostne in vedenjske spremembe, upad različnih intelektualnih funkcij in težave pri vsakodnevnih opravilih, iskanje in prestavljanje stvari, težave s krajevno in časovno orientacijo, večkratno postavljanje enakih vprašanj, spremembe razpoloženja in čustvovanja ter zapiranje vase.

Kljub splošno razširjeni miselnosti, demenca ni bolezen samo starejše starostne populacije, temveč iz leta v leto za njo zbolevajo čedalje mlajše generacije. Pri tem zares učinkovitega zdravila še vedno ni, obstaja pa čedalje več znanja o njej, ki omogoča, da okolica, predvsem pa družina, obolelemu omogoči čim boljše življenje z boleznijo. Oblika podpore in pomoči svojcem ter obolelim je lahko tudi osebna asistenca.

Še več informacij:

Nazaj